dimarts, 16 de juny del 2015

Invitació poètica

Aquest mes de juny, com ja és habitual cada any, la nostra Associació reitera novament la seva invitació, a totes les persones majors de seixanta anys de casa nostra, a fer públics els seus sentiments poètics, participant en els tradicionals Jocs Florals de la Tardor, que aquests dies s'han anunciat i que són una bona mostra de l'excel·lent vitalitat de la llengua catalana. Aquests Jocs Florals, que enguany arriben a la seva 38a edició, es varen iniciar l'any 1978, i d'aleshores ençà, s'han anat celebrant solemnement cada any, amb una entusiasta col·laboració de molts poetes i poetesses del nostre país, i una gran aportació de bona poesia, un magnífic exponent d'una prometedora florida literària.


Per a moltes persones, la poesia és com una necessitat vital. No és un mer joc de paraules, no és una retòrica ni un entreteniment ociós, ni tampoc un emmelament superficial i enganyós de la vida. La poesia de debó és la vivència d'un sentiment íntim, una mena de pregària espiritual que porta cap a la bellesa, recordant aquella dita de Ramon Llull: "Tot quan hom pot sentir amb els cinc sentits corporals, tot és meravella".

La inspiració és un raig de llum que fereix de cop i volta, és el do de percebre espontàniament un goig estètic i comunicar-lo als altres. Si bé la inspiració, tot i ser molt important, seria ben poca cosa si no hi hagués, al costat, el treball del poeta, un treball d'orfebre. La paraula, el llenguatge, és un  material que s'ha de treballar a fons per fer-lo com més ric millor, precís i musical, clar i natural, i també a la vegada, suggeridor i simbòlic. Aquesta és la gran tasca del poeta.

Els premis tradicionals de la Flor Natural, l'Englantina i la Viola, recompenseran les poesies més inspirades i que més bellament hagin descrit l'amor, la pàtria i la fe. I la solemne celebració final, que es farà el vinent mes de novembre, amb la lectura de les poesies premiades i el lliurament de guardons als poetes guanyadors, posarà un digne col·lofó final a aquesta 38a edició dels Jocs Florals de la Tardor.  Tots estem invitats a participar-hi.

1 comentari:

Josep Maria V. ha dit...

Espero amb delit el dia de Novembre que és celebrarà al saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona la 38 edició dels Jocs Florals d’A.C.A.
Quan a l’acollidor saló es fa el silenci, i sols les veus càlides i profundes dels rapsodes embolcallen l’ambient amb el ritme encisador de les poesies guanyades per poetes i poetesses, sentim que no tenim control sobre el pas del temps. Voldríem retenir-los alguns moments i “fer-los eterns al nostre cor” Com deia el gran poeta català Joan Maragall.