diumenge, 13 de novembre del 2016

Certamen poètic

                   
Avui s’han celebrat solemnement, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, els Jocs Florals organitzats per la nostra Associació A.C.A., un tradicional certamen literari que, any rere any, és testimoni privilegiat de l’esplèndida creació poètica que floreix al nostre país, a la vegada que ens permet sublimar la prosaica visió de les nostres emocions quotidianes, transformant-les en poesia.

L’acte ha tingut l’honor de ser presidit per la Ilma. Sra. Montserrat Ballarin, Regidora de l’Eixample, la qual ha fet un elogi del treball que sempre ha fet la nostra Associació en favor de les persones grans, promocionant la cultura i procurant una vellesa digna i joiosa per a tothom. Ens ha felicitat per la feina realitzada i ha agraït també la constant col·laboració de la nostra Associació en el Consell Assessor de la gent gran de Barcelona. 

Seguidament, tots els assistents hem pogut gaudir d’uns bonics poemes que, recitats per molt bons rapsodes, sabien fer etern l’encís fugitiu d’un instant màgic i eren l’expressió de profundes emocions humanes. Uns inspirats poemes que recreaven la realitat, la transcendien i la feien permanent en el sentiment i en el record, un record dedicat molt especialment a l’enyorada poetessa Josefina Peraire.

La poesia és la paraula creadora capaç de fer arribar als altres un missatge emotiu i sensible, capaç de commoure fins l’entranya mateixa de tots els que tenen el goig de sentir-la. És la paraula viva i lluminosa, irisada amb els colors d'una realitat transfigurada, d’una realitat que ens entra dins l'ànima i ens omple d'emoció. El poeta Joan Maragall la va descriure com la imatge de la bellesa de l’univers emmirallada dins la nostra ànima, el ressò de l'himne creador en la paraula humana. Fins i tot arriba a afirmar, en el seu “Elogi de la poesia”, que el vers "és l'únic llenguatge veritable de l'home".

Avui hem tingut el goig de poder escoltar aquest meravellós llenguatge veritable de l’home, i gaudir d'unes boniques poesies que, tant pel seu creatiu llenguatge com per la seva elevada inspiració, han estat molt ben merescudament guardonades en aquests XXXIX Jocs Florals de la nostra Associació ACA.