dijous, 7 d’octubre del 2010

6è. Congrés de la Gent Gran

És digne d'esment l'esperit de servei, el sentit de la responsabilitat i l'altruisme de moltes persones grans de casa nostra que, vingudes d'arreu del nostre país, fins de les comarques més allunyades, s'han reunit avui a l'espaiós edifici de Citilab, de Cornellà de Llobregat, per a celebrar-hi la cloenda del 6è. Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya.
Hi ha hagut un considerable nombre d'assistents, persones grans, responsables i compromeses, que amb un elevat esperit de voluntariat, han debatut sobre diferents qüestions que ens afecten a les persones grans: el millorament de la convivència, la resolució de problemes inherents a l'edat, el foment de les relacions humanes i, en resum, el propòsit d'aconseguir per a tothom una vida digna i plena, satisfactòria i saludable.

Les tres Ponències examinades i sotmeses a votació durant aquest 6è. Congrés, han fet una especial referència a tres punts fonamentals, en els que s'hi han recollit també algunes de les reclamacions formulades en Congressos anteriors:

- La lluita contra la pobresa i l'exclusió social, amb l'elevació del nivell cultural i econòmic.
- El foment de la participació en la vida pública, amb reconeixement i respecte.
- L'incentiu d'aquelles polítiques que favoreixin un envelliment actiu.

En el seu parlament, la Sra. consellera Carme Capdevila, ha fet una valoració positiva de la tasca realitzada durant els últims quatre anys, des de l'anterior 5è. Congrés fins el dia d'avui, augmentant els centres d'atenció a la gent gran, posant en marxa la Llei d'Autonomia personal, impulsant la lluita contra el maltractament de les persones, fomentant un envelliment digne i responsable, augmentant les places residencials, incrementant les Aules d'extensió universitària, buscant solucions a la soledat de la gent gran, millorant el transport públic en les zones rurals i, en definitiva, substituint la imatge de la gent gran com una classe passiva i convertint-la en un actiu.

Ha quedat ben palès que, si bé la gent gran necessita l'ajuda i l'atenció de la societat, també és cert a l'inrevés, que la societat necessita la capacitat de la gent gran, per la seva gran solidaritat, pel seu esperit de convivència, per la dedicació voluntària, pel seu servei, per l'esforç, pel treball, per totes les seves grans virtuts de col·laboració ciutadana.

Els participants al Congrés hem aprovat, gairebé per unanimitat, totes les propostes presentades i el manifest de conclusió final. Seguidament, la periodista Sra. Rosa Mª. Calaf ha fet un parlament, comentant que tot evoluciona ràpidament, que els països d'Àsia - on ella va ser corresponsal durant molts anys - van perdent el seu tradicional respecte a la gent gran, i que és necessari fomentar la idea del gran valor que té l'aportació que, amb els seus coneixements, fa la gent gran. No es pot perdre la transmissió cultural que hi ha entre generacions. Referent a les informacions periodístiques, ha manifestat la necessitat d'equilibrar les notícies i de ser molt curosos amb els titolars, posant la màxima atenció en el llenguatge i en la imatge, evitant identificar la gent gran amb dependència i carga social. Unes normes que també han de ser d'aplicació per a la publicitat.

Aquest 6è. Congrés Nacional de la gent gran s'ha tancat amb una exhortació final de la Sra. Carme Porta, Secretària de Polítiques Familiars, animant a tots els assistents a continuar treballant, amb el mateix esperit de col·laboració i servei, per elevar el nivell social, democràtic, cultural i econòmic del nostre país.

1 comentari:

Joan ha dit...

Miquel
El teu article, esplèndid
Cal ressaltar les teves cites al parlament de la Mª Rosa Calaf. Per mi van ser el millor del Congrés i així ho reconegueren els congressistes que posats en peu, li dedicàrem l’aplaudiment més fort que va ressonar a la sala
Joan
Curiositat: Has vist algun altre comentari del Congrés?
Fora del teu i el meu, jo no he vist cap més
Però la sorpresa ha estat fa cinc minuts. Buscat a internet i ho veuràs