dissabte, 20 d’abril del 2013

El modernisme a Barcelona

Ha estat molt interessant la visita cultural que la nostra Associació A.C.A. acaba de fer a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un conjunt d'edificis projectats a principis del segle passat per Lluís Doménech i Muntaner, i que són una de les millors representacions del modernisme català, declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, l'any 1997.

La història de l'Hospital de la Santa Creu es remunta a l'any 1401, quan el Consell de Cent va acordar la unificació dels sis hospitals que hi havia a la ciutat de Barcelona en un de sol, unió que es va realitzar l'any 1450, i que al cap de cinc-cents anys, es va completar afegint-hi el nom de sant Pau, gràcies a la quantiosa herència que el banquer Pau Gil va deixar en testament a la Ciutat, a finals del s.XIX, destinada a la construcció d'un hospital sota l'advocació del seu sant Patró. 

El nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va ser projectat com una "ciutat jardí", amb grans zones verdes. Ocupa l'espai de 9 illes de l'Eixample, uns 145.000 m., i està format per diferents pavellons aïllats, enllaçats entre ells per una ampla galeria subterrània, una solució totalment innovadora. L'any 1902 varen ser construits l'edifici principal de l'Administració, amb la seva imponent torre del rellotge, i l'edifici per les Operacions quirúrgiques, de tres pisos, dedicat als sants Cosme i Damià. I a continuació, diversos pavellons (de sant Salvador, sant Leopold, sant Jordi, santa Apolònia, Mare de Déu del Carme, de la Mercè, de Montserrat), tots ells amb una simbologia ben present a totes les peces ceràmiques: la creu de l'Hospital, l'espasa de sant Pau, les barres catalanes, les inicials del mecenes, P i G.

Al cap d'uns anys, el 1914, un nou mecenes, Rafael Rabell, va subvencionar la construcció d'un altre edifici, el de sant Rafael, motiu pel qual les majòliques d'aquest nou pavelló estan decorades amb la lletra R, com vàrem poder comprovar personalment durant la nostra visita. Degut a les obres que s'hi estan fent, tots els visitants han de portar armilla i cas protector, com demostren les fotografies.

I ja en el nostre temps, la Generalitat de Catalunya, que s'havia incorporat a la Fundació de l'Hospital l'any 1990, va acordar la construcció d'un nou centre hospitalari i la conservació dels edificis modernistes. Aquestes obres estan actualment en curs i confiem en que puguin acabar ben aviat. Cal recordar que l'Hospital va ser guardonat, l'any 2001, amb la Medalla d'or de la Generalitat, i que actualment és un dels principals atractius turístics de la nostra Ciutat.       

2 comentaris:

Enric ha dit...

L'esperit de servei als més necessitats, d'aquest benèfic Hospital, i la seva voluntat de permanència a través dels segles, malgrat les diferents guerres sofertes i les moltes dificultats econòmiques que ha hagut d'afrontar, són un gran exemple de la resistència i la fermesa que tots hem de tenir davant les adversitats.

Josep Maria ha dit...

La subsistència d'edificis com aquest cal visitar-los per tenir coneixement de la grandessa del poble català d'estar sempre cap avanter de la cultura, evidenciant el seu esperit de superació i el desig de solidaritat donant als ciutadans el màxim de serveis i assistències socials.