dimarts, 13 de desembre del 2016

Un artístic edifici centenari

Un grup de socis de la nostra Associació A.C.A. hem tingut avui la feliç oportunitat de fer una visita al magnífic edifici que l’industrial barceloní Manuel de Quadras va encarregar, a principis del segle XX, a l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch, un edifici que avui és conegut amb el nom de Palau Baró de Quadras, situat a l’avinguda Diagonal n.373, de Barcelona, edifici que actualment és la seu de l’Institut Ramon Llull, dedicat a la projecció i difusió de la llengua i la cultura catalanes.


Com a preàmbul de la visita, ens han projectat un interessant reportatge sobre la Barcelona del segle passat i la seva modernització posterior, amb l’enderrocament de les muralles i l’aparició de l’eixample, i sobre la història familiar del baró de Quadras, el qual va comprar aquesta casa, que tenia l’entrada pel carrer Rosselló i havia estat edificada l’any 1882, amb el propòsit de transformar-la en el palauet actual i de convertir les plantes baixa i primera en la seva residència particular.

És per aquest motiu que aquestes dues plantes són les que presenten una decoració més elaborada. Les altres varen ser destinades a habitatges de lloguer, i és també per això que la casa tenia dues entrades separades i tres escales ben diferenciades: la principal, la dels veins i la del servei.

A la planta baixa, passada la gran porta d’entrada de ferro forjat, hi havia la vivenda del porter. Després calia pujar per una solemne i monumental escalinata per arribar als espais  destinats a la residència del baró, que són com una caixa de sorpreses, plena de decoració eclèctica i de gust refinat, amb un disseny en el que s’hi va repetint l’ús d’elements escultòrics goticistes, amb uns elegants treballs de forja de Manuel Ballarín, bonics mosaics i molts esgrafiats, fusta policromada i profusió de ceràmica de colors d’una clara influència islàmica.
 
L’elegant saló principal, que mira a la Diagonal, està decorat amb vuit magnífiques columnes de marbre rosa, i amb una curiosa barreja d’arcs romànics, gòtics i aràbics. En el solemne menjador, que dóna al  carrer Rosselló, hi trobem un altre elegant conjunt de columnes i una monumental llar de foc, decorada amb l’escut del propietari.

Entre els elements més importants de l’edifici destaca la bonica façana a la Diagonal, en la que Puig i Cadafalch hi va reinterpretar les façanes gòtiques dels palaus del nord d’Europa, amb una ampla tribuna decorada amb escultures on s’hi representen bustos de personatges medievals o renaixentistes, amb gran profusió de flors i escuts heràldics, i en els que s’hi endevina molt bé la col·laboració dels escultors Eusebi Arnau i Alfons Jujol.

Destaquen a la façana, les figures d’un valerós sant Jordi llancejant el drac i de sant Miquel, al costat de l’any de la construcció: MCMIV. 


Tots els visitants hem sortit molt satisfets d’aquest bonic recorregut pel Palau Quadras, en una visita tan agradable i tan instructiva com les que sempre ens organitza la nostra Associació ACA.