divendres, 17 de febrer del 2017

Travessar muralles

Travessar muralles és el que varen fer, en el sentit literal de la paraula, un nombrós grup de socis i sòcies de la nostra Associació, durant l’agradable i profitosa visita que varen realitzar ahir a la població de Montblanc, on varen tenir l’oportunitat de travessar les altives i fermes muralles que, des de fa molts segles, encerclen i defensen aquella població.

Ja dins el recinte murallat, varen poder contemplar els nombrosos testimonis, encara ben visibles, de la gran importància social i política que tingué Montblanc en èpoques passades, en aquell temps, ja una mica llunyà, en que els reis catalans dictaven les lleis.


Un recorregut per la població, els va permetre admirar un bon nombre de palaus i cases senyorials, com el Palau Reial, el Palau Alinyà, la Casa Desclergue i la Casa de la Vila,  al costat de imponents edificis religiosos: l’església de sant Miquel, l’església de sant Francesc i, en un lloc ben destacat, la majestuosa església gòtica de santa Maria, construïda al indret més elevat de la població, dins el recinte murallat que la protegia.

Però no hi ha dubte que les muralles, a més de protegir, també separen: els que són de dintre i els que són de fora, els de una banda i els de l’altra. Per això, el fet de poder-les franquejar i superar, sempre dóna una agradable sensació de benestar, d’obertura i de llibertat.

Malauradament, no totes les muralles són de pedra, com les de Montblanc, que es varen poder travessar fàcilment. A la nostra societat hem estat aixecant moltes muralles de intransigència i de marginació, que no són muralles físiques, però que encara separen amb més força. I aquestes també les hauríem de superar.

La nostra Associació, amb la col·laboració de tots els seus socis i sòcies, treballa per a fer-ho possible, per  crear un bon esperit de germanor i per a vèncer totes els murs de incomprensió i de insolidaritat que puguem trobar al nostre entorn. Volem travessar i superar tota classe de muralles, i treballem per a fer-ho possible, amb el propòsit d'aconseguir una societat acollidora, comprensiva i oberta a tothom.