dimecres, 28 d’octubre del 2009

Ciutats amigues

Sota el patrocini de l'Organització Mundial de la Salut es va crear, fa un parell d'anys, un moviment anomenat "Ciutats amigues de les persones grans" (Global age-friendly cities), al que la nostra ciutat de Barcelona té el propòsit d'adherir-s'hi. La finalitat d'aquest moviment és la d'agrupar aquelles ciutats del món que s'hagin compromès a adoptar les mesures necessàries per aconseguir la millor qualitat de vida pels seus ciutadans, i de manera especial, per a les seves persones grans, establint també una xarxa d'intercanvi participatiu i d'informació mútua entre totes elles.

Això significa, entre altres coses importants, que la nostra Ciutat es proposa treballar per aconseguir un ambient urbà còmode i accessible per a tothom, creant una societat inclusiva per a totes les edats i promovent, a la vegada, l'envelliment actiu de la gent gran, tenint com a base els tres eixos fonamentals de la salut, la participació i la seguretat.

La progressiva presència de les persones grans dins la nostra societat, és un fet real, com també ho és que cada any s'incrementa el món urbà en detriment del món rural. Any rere any, les ciutats van creixent més i més, i les persones grans que les habiten, necessiten disposar, per a fruir d'una bona qualitat de vida, d'espais verds i zones píubliques agradables, de carrers ben ordenats, de serveis accessibles, de transport públic econòmic i freqüent, de casals socials amb activitats adients, d'un servei sanitari rigorós i d'informacions clares i fiables.

I sobretot, necessiten sentir-se actius en la participació cívica i poder accedir a vivendes adequades a les seves necessitats. En aquests dos punts, Barcelona ja és pionera, com ho demostra l'existència del Consell Assessor de la Gent Gran, i el fet que l'Ajuntament de la nostra ciutat va inaugurar, el passat mes de juny, al carrer Can Travi, 30, un nou edifici de propietat municipal, que compta amb 81 pisos amb serveis. Amb aquest nou edifici, arriben ja a 925 els habitatges socials que han estat construits i adjudicats fins el dia d'avui.

Ha de ser un motiu de gran satisfacció per a tots els socis i sòcies de la nostra Associació, i per a totes les persones que ja hem superat els seixanta anys, saber que la nostra ciutat de Barcelona ha pres la important decisió d'adherir-se a aquesta xarxa de "Ciutats amigues de les persones grans" i que, per tant, s'ha compromès a treballar fermament i decididament per a fer realitat la principal finalitat d'aquest moviment: la d'aconseguir la millor qualitat de vida per a tots nosaltres.

2 comentaris:

Josep Mª. Verdaguer ha dit...

És una satisfació saber que Barcelona també formarà part, ben aviat, de les Ciutats amigues de les persones grans, cosa que vol dir que ens tenen molt en compte i que la bona qualitat de la nostra vida ciutadana anirà en augment.

Joan ha dit...

Per estudiar aquest tema de la Xarxa de Ciutats Amigues es formaràun grup de treball, (el 4, com vas notar, i no el 3) dintre del CAGG
Joan