dimecres, 11 de novembre del 2009

Entre història i poesia

El passat diumenge dia 8, va tenir lloc la proclamació, lliurament de guardons i lectura de les inspirades poesies premiades en els Jocs Florals de la Tardor organitzats per la nostra Associació A.C.A. i que enguany, en la seva XXXII edició, han ressonat dins un solemne i extraordinari marc: les impressionants pintures d'en Josep Mª. Sert, que decoren el Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona. D'aquesta manera, l'Acròpolis d'Atenes, les muralles de Constantinoble, les figures dels grans cronistes Ramon Muntaner i Bernat Desclot, amb la del rei Pere III al centre, i tot l'estol dels almogàvers varen ser uns testimonis presencials d'una esplèndida jornada poètica.

L'acte va ser presidit, en representació de l'Alcalde de la ciutat, pel Sr. Bernardo Fernández, Delegat de l'Alcaldia per la gent gran, el qual va fer una documentada disertació sobre les magnífiques pintures del Saló de Cròniques, a la vegada que va elogiar tota la tasca feta pel Consistori poètic en aquests Jocs Florals, i va encoratjar a totes les persones grans assistents, a seguir sempre endavant per aquesta via d'activitat i de realització personal. També va donar la bona notícia de que la nostra ciutat de Barcelona s'havia adherit al selecte grup de les "Ciutats amigues de les persones grans", amb el propòsit d'assolir la millor qualitat de vida per a tots nosaltres.

Durant l'acte, es varen commemorar algunes importants efemèrides: els 150 anys de la restauració dels Jocs Florals, gràcies a la iniciativa d'Antoni de Bofarull i de Víctor Balagué, els 50 anys de la "Nova cançó" catalana, els 50 anys de la mort de Joan Amades i també de la mort del poeta Josep Mª. Lòpez Picó, de qui es varen recordar uns versos que no ens parlen de comiat, sinó de seguir endavant en la nostra tasca de fer país:

Sense adéu ni comiat / donem-nos les mans. S'atansa
el moment de fer una dansa / que sigui també un combat.

I és d'aquesta manera, donant-nos tots mútuament les mans, com la nostra Associació confia en l'ajuda i la col·laboració de tothom, per a poder tornar a organitzar, l'any vinent, una nova edició d'aquests Jocs Florals de la Tardor, i seguir endavant en la nostra empresa comuna de construir un país dinàmic i acollidor.

4 comentaris:

Joan ha dit...

El saló que aquest any us ha cedit l’Ajuntament per fer els Jocs Florals, el de Cròniques, més petit que el de Cent, també és molt bonic i està molt ben decorat amb les pintures d'en Josep Mª Sert. Ple devia fer molt de goig. Dono per descomptat que les poesies van estar a l’altura.

Bona primícia la notícia que va donar el Sr. Bernardo Fernández, delegat de l’Alcalde, sobre la inclusió de Barcelona en el grup de “Ciutats Amigues de la Gent Gran”

Joan

Josep Mª Verdaguer ha dit...

Es ancoratjador que l'entitat ACA hagi tingut la voluntat i perseverança d'organitzar durant més de treinta anys els Jocs Florals per la gent gran, amb l'eficaç colaboració de l'Ajuntament de Barcelona, cedint-li un saló digne, fins ara el Saló de Cent i enguny el Saló de Cròniques que amb tanta pulcritud i detall es descriu en aquet comentari. El Sr. Bernardo Fernández, que va presidri l'acte en representació de l'Alcalde de la ciutat, va fer molt bé d'encoratjar les persones grans a persevarar sempre, i també de donar la bona noticia que la nostra ciutat s'havia adherital selecta grup de les de les "Ciutats amigues de les persones grans ". Una joiosa trobada en la que, emulkant la cita del poeta José Mª López Picó, no es va parlar de comiat sinó de seguir andavant en la nostra tasca de fer país, una tasca que no només ens implica a nosaltres, la gent gran, sinó a tots els catalans. La llàstima és que cap mitjà de comunicació se'n fes ressó i que la nostra T.V.3, que podia haver transmès l'acte i haver donat satisfacció, a la vegada, a aquells que pels anys i les nostres minusvàlues vàrem tenir que quedar-nos a casa, va brillar per la seva absencia. persones

miquel mª. lluch ha dit...

En preguntem perquè ningú va informar d'aquesta celebració? Segurament perquè els Jocs Florals són massa tradicionals per ser notícia, i el foment de la poesia catalana tampoc desperta grans passions. Per altra banda, per a molta gent, les persones grans només representen el passat, de manera que, tots els que ja ho som, ens hem d'anar acostumant a una realitat molt lamentable: el pas dels anys ens fa ser gairebé invisibles als mitjans de comunicació.

Anònim ha dit...

Zakaj pa ne:)