dilluns, 4 de març del 2013

Coneixent el país

Seguint el programa de les visites culturals d'A.C.A., un nombrós grup de socis i sòcies de l'Associació vàrem fer recentment una visita a Vilafranca del Penedès, bonica població que malgrat la seva proximitat a Barcelona, no sempre ha rebut l'atenció que els seus monuments mereixen, com l'interessant edifici de l'antic Palau Reial, una bella mostra de l'arquitectura civil gòtica catalana. Dins les seves parets hi batega el ressó de la nostra història: aquí hi varen residir els nostres comtes-reis i també aquí hi va morir, l'any 1285, un dels nostres més importants monarques, Pere II el Gran.  
Vàrem anar a visitar el Vinseum, l'atractiu i modern Museu del vi, situat en un sumptuós edifici en el que s'hi pot admirar una ampla escalinata gòtica, i treballats finestrals. Allí s'hi exposa una interessant col·lecció d'eines del camp, i s'hi poden contemplar uns bonics diorames sobre el treball de la vinya i unes interessants filmacions sobre l'elaboració del vi, a través del temps. 

Al seu davant, l'imponent edifici gòtic de la Basílica de Santa Maria ens parla de la importància històrica de Vilafranca. La Basílica és la seu de l'arxiprestat del Penedès i té una capacitat extraordinària. La seva nau, alta i agosarada, és molt elegant, així com el seu absis, dividit en tres seccions, il·luminades amb uns vitralls multicolors, en els que hi podem veure escenes bíbliques i diferents personatges històrics, com sant Ramon de Penyafort, la mare Ràfols, fundadora de les Germanes de la caritat, i el bisbe Torras i Bages, tots ells fills de Vilafranca del Penedès.

Després de contemplar la seva façana monumental, val la pena fer una visita a la interessant cripta gòtica, situada sota l'Altar major i pràcticament desconeguda. En aquesta ampla cripta s'hi pot admirar un monumental grup d'escultures de marbre, representant la sepultura de Jesús, obra de l'escultor Josep Llimona, que va ser un obsequi del bisbe Torras i Bages a la seva vila natal.

Conèixer el país té moltes facetes, i finalitzada la visita cultural, no ens vàrem pas oblidar d'anar a buscar també alguns records dolços de la nostra estada a Vilafranca del Penedès, portant cap a casa una bona coca vilafranquina i una capsa de les seves típiques "catánies". 




2 comentaris:

Josep Maria ha dit...

El titular d’aquest article que publica ACA, compendia la gran labor que fa la nostra associació per donar-nos a conèixer la història, la arquitectura i la cultura en general del nostre gran País. Vàrem poder apreciar el bressol on va néixer el gòtic a Catalunya, el primer campanar i l’enginy per poder tocar les campanes per enviar als vilatans el gran ventall de missatges per informar-los de tots els esdeveniments del poble. La cura que han tingut els vilafranquins en restaurar aquestes joies del gòtic. La perfecció que vàrem aprecià en els detalls del museu del vi, que el fan molt agradable i entenedor de com anat millorant la verema i la qualitat del vi. També vàrem gaudir d’un bona i abundat calçotada de germanor, i d’un final molt dolç amb la capsa de catànies a la bossa. Una vegada més hem de felicitar a la nostra associació per l’encert en escollir aquets viatges culturals.

Joan ha dit...

Vilafranca és un vil•la molt estimada per mi, ja que és on va néixer la meva mare

Conec molt bé tot el que cites i comentes. Tot val la pena de ser visitat i molt més. La plaça de la Vila, les dues Rambles, el porxos, el carrer comercial, etc

Una vil•la amb vida

Joan