dimecres, 13 d’abril del 2016

Diada de sant Jordi


La nostra Associació celebrarà la Diada de sant Jordi amb una jornada literària dedicada a aquest esforçat i noble cavaller, defensor de innocents i tendres donzelles, vencedor de terribles dragons i molt estimat Patró del nostre país. Nascut a la llunyana Capadòcia, la seva llegendària història és coneguda i admirada arreu.

Però sense haver-ho d’anar a buscar tant lluny, a casa nostra també hi tenim dos famosos cavallers, nobles comtes de temps enrere, de conductes ben oposades, i molt recordats a través de històries i llegendes: Jofre el Pilós i Arnau de Mataplana. El primer, un valerós guerrer ferit en batalla i el segon, un dissolut raptor de donzelles. Seria curiós saber quin dels dos ha fet córrer més rius de tinta.

El comte Jofre, caient ferit en terres de França, va forjar la llegenda de la bandera catalana, les quatre barres de sang sobre fons d’or, unes barres enceses d’esforç heroic i de generositat. És emotiu recordar el gest del rei Carles el calb, el qual, segons la fantasiosa descripció del poeta Bori i Fontestà, " tot passant quatre ditades, del brau Jofre en l’escut blanc, hi va deixar senyalades, les quatre barres de sang”.

I va ser segles més tard, quan el comte Arnau, amb el seu negre cavall d’esperit tenebrós, va aterrir tota la comarca, raptant donzelles i abadesses amb total impunitat, i va ser condemnat a saltar eternament pels afraus, com va descriure el poeta Maragall: “Correràs per monts i planes, muntat en cavall de flames, que no se’t cansarà mai”.

Tres cavallers ben diferents, Jordi, Jofre i Arnau, un sant, un lluitador, i un facinerós, el record dels quals, per motius diversos, ha quedat ben gravat a la nostra història, en una memòria col·lectiva que ha vençut el pas dels segles i que enguany, en la Diada de sant Jordi, la nostra Associació tindrà el molt bon encert de recordar-nos.