dimarts, 10 de maig del 2016

Festivitat de sant Ponç


A la nostra Associació tenim un gran interés en conservar i mantenir sempre ben vives les nostres tradicions, entre les que hi té un lloc molt rellevant i destacat la flairosa festivitat de sant Ponç, que celebrarem demà, dia 11 de maig. El perfum de les herbes remeieres, l'espígol, la farigola, la menta, la ruda i el romaní, guaridores de tota mena de mals, barrejat amb l'aroma de la mel, regalimant en bresques, omplirà totes les Rambles i especialment el carrer de l'Hospital. 


La creença en la virtut guaridora d'aquestes flairoses herbes de sant Ponç, que foragiten tota mena de mals, ajuda a perpetuar joiosament, anys i més anys, aquesta bonica i florida tradició.


A la població de Sòller, a Mallorca, el dia de sant Ponç és conegut com "sa festa de ses valentes dones". Es commemora el fet de que, en tal dia com aquest, de l'any 1561, unes naus de pirates moros varen intentar desembarcar al port de Sòller, i no ho varen aconseguir, perquè dues germanes, Francesca i Catarina Casanoves, varen donar el crit d'alarma, es varen posar al davant de les dones del poble (els homes eren fora), i totes juntes varen sortir a la platja armades de falçs, perquè no disposaven d'altres armes, i varen repel·lir l'escomesa dels musulmans, amb tant de braó i tant de coratge, que aquests es varen veure impossibilitats de desembarcar i varen haver de fer vela mar endins, sense deixar rastre del seu fracassat desembarcament. Cada any es fa a Sòller un simulacre d'aquesta gesta, de la que sempre en surten guanyadores "les valentes dones", que fan fugir les barques dels moros mar endins.

Afortunadament, ara ja no hem de foragitar pirates i podem celebrar la festa del benaurat sant Ponç amb l'alegria i l'esperit de germanor que sempre ens ha aplegat a tots dins la nostra Associació.